Historisch Stadhuis

Kortrijk

Bovenzaal van het stadhuis van Kortrijk

De gotische zaal is een multifunctionele ruimte, voornamelijk gebruikt voor vergaderingen, conferenties en presentaties, zodat de verstaanbaarheid van spraak essentieel is, De zaal is lang en smal en met een lange nagalmtijd, er was dus een zeer speciale oplossing nodig!

In het verleden had men slechte ervaringen met de vele zuilen aan de beide zijwanden. Meerdere malen werd de installatie vernieuwd. Sommige installaties waren vrij duur en niets gaf de gewenste spraakverstaanbaarheid. Er was een nieuwe studie lopende. Het voorstel was om de zij- en achterwanden te bekleden met geluidsabsorberend materiaal. Daarnaast vroeg de Technische Dienst ons naar onze mogelijke oplossing. Men was niet zo-maar bereid om nog maar eens een besluit te nemen op basis van een nieuw ontwerp van één of ander -duur- studiebureau. Men drong er op aan dat we een volledige demonstratie zouden geven zodat de resultaten gehoord konden worden.

We hadden gekozen voor een plaatsing van één centrale luidsprekerzuil. De verantwoordelijken van de technische dienst konden moeilijk geloven dat 1 luidspreker betere resultaten kon geven dan 12 anderen. Toevallig was er deze week de opening van het universitair jaar. De test gebeurde dus voor een bomvolle zaal en de leden van de Technische Dienst stonden volledig achteraan. Zij vonden het resultaat verbluffend: nog nooit was het gesproken woord zo duidelijk verstaanbaar! Zowel voor- als achteraan had men nagenoeg hetzelfde geluidsniveau.

De uitvoering werd aan onze firma toegewezen. Ook het wegnemen van de oude luidsprekers en het herstellen van de vroegere ophang- en aansluitpunten waren onze verantwoordelijkheid. Geen enkele kabel was zichtbaar en op de nieuwe pleistering werd gezorgd voor enige “patina” zodat de ingreep niet opviel.